Informacja o ciasteczkach

Ta witryna korzysta z „ciasteczek” (czyli niewielkich plików tekstowych zapisywanych przez przeglądarkę w Twoim urządzeniu) w celu autoryzacji oraz zbierania statystyk.

Korzystając z tej witryny wyrażasz zgodę na używanie przez nią „ciasteczek” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

zamknij

O obrotach w miodzie, czyli jak pływają bakterie i algi? - na żywo

Obejrzyj na YouTube

Pływające mikroorganizmy odgrywają ogromną rolę w procesach biologicznych w glebie, oceanach, oraz wewnątrz naszych organizmów. Ruch jest dla nich kluczowy przy poszukiwaniu pożywienia czy uciekaniu przed zagrożeniami, jednak wykorzystują one do poruszania się zupełnie inne mechanizmy niż znacznie większe ryby i ssaki. Różnica wynika przede wszystkim z uniwersalnych ograniczeń, jakie nakłada na nie otaczający je płyn. Okazuje się, że przy tak małych organizmach w środowisku płynnym dominującą rolę odgrywają efekty lepkości płynu.

Podczas spotkania opowiem o tym, czym jest lepkość, jakie zaskakujące własności (zilustrowane pokazami doświadczeń) mają płyny w mikroskali, i jak wpływają one na ruch mikroskopijnych pływaków.

Wykonawca

dr Maciej Lisicki - Wydział Fizyki UW

Termin

26.09.2020: 11:15 - 12:15

Czas trwania

45 minut. Plus czas na pytania.

Wiek uczestników

Od 15 do 100 lat.

Liczba uczestników

Bez ograniczeń.

Typ

Wykład

Forma

Wykład

Cykl

Naukowy weekend z Kampusem Ochota

Organizator

Ostatnia modyfikacja: .

Organizatorzy