Informacja o ciasteczkach

Ta witryna korzysta z „ciasteczek” (czyli niewielkich plików tekstowych zapisywanych przez przeglądarkę w Twoim urządzeniu) w celu autoryzacji oraz zbierania statystyk.

Korzystając z tej witryny wyrażasz zgodę na używanie przez nią „ciasteczek” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

zamknij

Jak jedzenie zielonego może pomóc w walce z otyłością?

impreza numer: 158

Otyłość i choroby z nią powiązane są przyczyną coraz większej liczby zgonów. Wśród głównych przyczyn otyłości wymienia się zmianę nawyków żywieniowych, które mogą modyfikować skład naszej mikrobioty jelitowej. Te tryliony komórek zasiedlających nasze jelita mają ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a zaburzenie ich składu może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych, w tym otyłości. Wzbogacenie naszej diety o zielone warzywa może być pomocne w regulacji apetytu i zwiększaniu populacji pożytecznych mikroorganizmów, a także skutkować wieloma korzyściami zdrowotnymi. W zielonych częściach roślin znajdują się błony zwane tylakoidami, które zawierają różne korzystne dla nas związki, w tym zielony barwnik chlorofil. I to właśnie dzięki ich właściwościom prozdrowotnym można utrzymać właściwą masę ciała bez konieczności przestrzegania rygorystycznej diety.

Wykonawcy

dr Anan Kiersztan - Wydział Biologii UW

dr Iga Samól - Wydział Biologii UW

Termin

26.09.2019: 16:00 - 17:15

Czas trwania

75 minut.

Miejsce

Budynek Wydziału Fizyki UW, Warszawa, ul. Pasteura 5, sala 1.40, I piętro, wejście A, z rogu ulic Pasteura i Pogorzelskiego. kampus_mapka.jpg (JPG 94,6 KB)

Dostępność

Impreza jest dostępna dla osób na wózkach.

Wiek uczestników

Bez ograniczeń.

Liczba uczestników

Bez ograniczeń.

Typ

Klub

Forma

Wykład

Cykl

Biologia gościnnie na Fizyce

Organizator

Ostatnia modyfikacja: .

Organizatorzy

Współorganizatorzy