Informacja o ciasteczkach

Ta witryna korzysta z „ciasteczek” (czyli niewielkich plików tekstowych zapisywanych przez przeglądarkę w Twoim urządzeniu) w celu autoryzacji oraz zbierania statystyk.

Korzystając z tej witryny wyrażasz zgodę na używanie przez nią „ciasteczek” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

zamknij

Człowiek i dieta, czyli zwyczaje żywieniowe okiem biologia ewolucyjnego

impreza numer: 75

W krajach rozwiniętych jedzenie dawno przestało spełniać swoją biologiczną funkcję dostarczania substancji odżywczych do organizmu i stało się elementem kultury i światopoglądu. Zwolennicy licznych diet, rozumianych jako styl odżywiania się, przytaczają często na uzasadnienie swoich wyborów argumenty biologiczne. Alergię na gluten tłumaczy się zanieczyszczeniem środowiska, niechęć do rezygnacji z mięsa – konsekwencjami fizjologicznymi wegetarianizmu. W trakcie wykładu omówię wybrane trendy żywnościowe z punktu widzenia biologa ewolucyjnego. Do jakiego sposobu odżywania jesteśmy przystosowani? Co jadali nasi przodkowie? Dlaczego na południu Europy więcej osób cierpi na nietolerancję laktozy niż na północy?

Wykonawca

dr Agnieszka Kloch - Wydział Biologii UW

Termin

24.09.2019: 17:00 - 17:45

Czas trwania

45 minut.

Miejsce

Budynek Wydziału Fizyki UW, Warszawa, ul. Pasteura 5, sala 1.40, I piętro, wejście A, z rogu ulic Pasteura i Pogorzelskiego. kampus_mapka.jpg (JPG 94,6 KB)

Dostępność

Impreza jest dostępna dla osób na wózkach.

Wiek uczestników

Bez ograniczeń.

Liczba uczestników

Bez ograniczeń.

Typ

Klub

Forma

Wykład

Cykl

Biologia gościnnie na Fizyce

Organizator

Ostatnia modyfikacja: .

Organizatorzy

Współorganizatorzy